Nieuws en Actueel

Zorgmedewerkers voorrang bij testen corona

Vanaf vandaag, maandag 21 september, kunnen zorgmedewerkers met prioriteit getest worden. Dit heeft het ministerie van VWS aan ons per brief bevestigd en dit betekent dat je als huidtherapeut onder bepaalde voorwaarden bij voorrang kan worden getest. Meer specifiek stelt de regeling vast voor wie dit beleid van toepassing is:

  • Als je klachten hebt die passen bij corona.
  • Als je onmisbaar bent voor de (directe) patiëntenzorg en continuïteit van die zorg.
  • Als je niet te vervangen bent door een collega.
  • Als je vergoede zorg verleent o.a. op grond van de Zorgverzekeringswet of onder de reikwijdte van de Wet BIG valt.

Testafspraak maken
Indien je voldoet aan criteria kun je het speciale landelijke coronatest prioriteitsnummer van de GGD bellen: 0800 - 8101. De GGD-medewerker zal een aantal vragen stellen om te controleren of je aan de voorwaarden voldoet. Houd je BSN bij de hand en een bewijsstuk om aan te tonen dat je in de zorg werkt:

  • zorgmedewerkers die werken voor een werkgever: Houd de naam van je werkgever bij de hand;
  • zzp’er in de zorg of vrijgevestigde zorgprofessional: Houd je KvK-nummer bij de hand; of de AGB-code.

Aangezien wij verwachten dat bovenstaande nog wat verwarring kan opleveren bij de GGD vanwege de vele verschillende beroepsgroepen en werksettingen, adviseren wij het KvK nummer, de praktijk AGB-code en eigen AGB-code bij de hand te houden. De GGD-medewerker zal aangeven wanneer en waar je je kunt melden voor de test en vertelt je welk bewijsstuk je dient mee te nemen naar de testafspraak.

De testlocatie en de gang van zaken zorgmedewerker
Binnen elke GGD-regio is er minstens één testlocatie waar zorgmedewerkers met prioriteit getest kunnen worden. Het moment van de testafname hangt af van de openingstijden van de regionale testlocatie. Waar mogelijk word je dezelfde dag in de ochtend getest en ontvang je in de avond de testuitslag. Let op: blijf thuis tot je de testuitslag krijgt en verlaat alleen je huis voor de testafspraak.

Uitslag coronatest
Je kunt de testuitslag raadplegen via coronatest.nl. 

  • Bij een negatieve testuitslag kun je direct weer op locatie aan het werk.
  • Bij een positieve testuitslag moet je thuis in isolatie. De GGD neemt binnen 24 uur na de test contact met je op en start dan direct het bron- en contactonderzoek.
  • Als je geen DigiD hebt krijg je de uitslag telefonisch. Dit gebeurt meestal de volgende dag.

Let op: De prioriteitsregeling werkt alleen als iedereen er goed mee omgaat. Maak dus geen gebruik van de prioriteitsregeling als je niet aan bovenstaande criteria voldoet.

Meer informatie over deze regeling vind je via deze link.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen