Nieuws en Actueel

Weekupdate Corona 29 mei 2020

Gisteravond hebben we tijdens de tweede Corona Zoomupdate weer een groep leden gesproken. Hoewel op afstand maakt deze vorm van elkaar zien en spreken dat we echt even heel dicht elkaar bij kunnen zijn. Wij zijn onder de indruk van de dankbaarheid en complimenten die wij ontvangen voor al het harde werken. Het is niet alleen zeer motiverend om een compliment te krijgen, ook weten we daarmee dat we de juiste dingen doen.

Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te zijn. Te horen wat er bij een ieder speelt, hoe gaat het in de praktijk, in de kwaliteitskring en hoe de vorderingen lopen op landelijk niveau. Het helpt om informatie te verduidelijken en de vragen die wij vanuit het werkveld komen aan te scherpen.

Opschalen Paramedische zorg
Het opschalen en opstarten van de huidtherapeutische zorg verloopt goed. Planningen zijn aangepast, praktijkinrichting omgegooid en met hier en daar nog enige huivering komen veel patiënten weer naar de praktijk. In aanvulling daarop: in de leidraad verantwoord opschalen paramedische zorg wordt in de bijlage 1 verwezen naar het advies van het RIVM dat geldig is tot en met 19 mei. De leidraad blijft ook geldig na 19 mei, het advies van het RIVM is niet gewijzigd.

Continuïteitsbijdrage (CB)
Op 27 mei jl. publiceerde ZN nieuwe antwoorden op vragen over de continuïteitsbijdrage (CB). Deze zijn toegevoegd aan de FAQ-websitepagina. Over bijvoorbeeld de continuïteitsbijdrage in relatie tot de NOW, hoe de CB apart aangevraagd kan worden voor de zorgverzekeraars waarmee je wel of niet een contract hebt en andere regelingen. Op de FAQ-pagina van ZN staat steeds de meest actuele informatie, daarom verwijzen wij je direct door naar die informatie. Staat jouw vraag er niet tussen, blijf deze dan vooral via het meldpunt inbrengen.

Eén van de vragen tijdens de zoomupdate was of het voor alle zorgverzekeraars dan ook mogelijk wordt om elektronisch te kunnen declareren (aangezien dit nu nog niet bij iedereen kan). Dit wordt momenteel door de zorgverzekeraars ingericht en zal mogelijk worden. Wij zullen, naast dat we dit al in het reguliere overleg met zorgverzekeraars doen, verzoeken het debiteurenrisico over te nemen.

Verlenging rijksregelingen
Naast de nieuwe informatie over de CB is inmiddels door de overheid aangekondigd dat zij per 1 juni met een aanvullend pakket met financiële steun komen. Een aantal bestaande regelingen zoals de NOW en Tozo wordt aangepast en verlengd, en er komt één nieuwe regeling, de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL).

  • De NOW-regeling: informatie en de wijzigingen vind je op de website van de overheid.
  • Meer informatie over de TOZO-regeling en de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb’ers (TVL) vind je hier.
     

Extra informatie en analyses
Het is voor de praktijkhouders een flinke kluif om alle informatie goed te bestuderen en de juiste bij de eigen praktijk passende keuze te maken. Laat deze keuze gebaseerd zijn op feiten, cijfers en goed advies. Naast de informatie op de website van ZN hebben de VvAA en Eldermans en Geerts veel gestelde vragen uitgewerkt en uitgebreide analyses gemaakt die inzicht geven in de voorwaarden en aandachtspunten.

De komende periode zullen wij je wekelijks op de hoogte en zal er om de week een Zoommeting worden gehouden. Wij hopen je daar de volgende keer (weer) te mogen ontvangen. Voor nu wensen wij je een goed en zonnig pinksterweekend!