Nieuws en Actueel

Vanaf 2020 nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

Vanaf 1 januari 2020 gebruiken eenmanszaken een nieuw btw-indentificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer (BSN). De nummers veranderen in verband met privacybescherming en identiteitsfraude.
 
Uitsluitend voor de communicatie met de Belastingdienst blijf je het oude, op je BSN gebaseerde nummer, gebruiken. Dat nummer heet vanaf 2020 het omzetbelastingnummer.
 
Wat is een btw-nummer?
Het btw-nummer wordt ook wel btw-identificatienummer genoemd. Het btw-nummer komt van de Belastingdienst en bestaat uit 14 tekens. Het btw-nummer bestaat uit:

  • de landcode NL
  • een RSIN/fiscaal nummer of Burgerservicenummer (BSN)
  • een toevoeging van 3 posities: B01 t/m B99

Een voorbeeld btw-nummer: NL001234567B01.
 
Verschil btw-nummer en KVK-nummer
Een KVK-nummer laat zien dat je officieel staat ingeschreven bij KVK. Dus dat je formeel een bedrijf hebt. Het btw-nummer is een nummer van de Belastingdienst en wordt ook wel btw-identificatienummer genoemd.
 
Waarvoor is een btw-nummer nodig?
Een btw-nummer is nodig als je door de belastingdienst als 'ondernemer voor de btw' wordt gezien. Dit is vrijwel altijd zo. Je hebt je btw-nummer nodig voor je btw-aangifte, het terugvragen van oninbare btw en het verleggen van de btw. Ook moet je het btw-nummer vermelden op je facturen.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen