Nieuws en Actueel

Nationaal multidisciplinair congres voor Wondprofessionals

Dit jaar vond op 10 oktober j.l. de 13de editie van het Nationaal multidisciplinair congres voor wondprofessionals plaats te Ede. De NVH Expertgroep Wond was hier aanwezig met een stand en 5 huidtherapeuten. Het thema voor dit jaar was 'Gecompliceerde wonden - keuzes & dilemma’s'.  De Expertgroep was blij verrast met het aantal deelnemers waaruit een boeiende discussie ontstond, waarin erkenning van elkaars krachten centraal stond en communicatie als het middelpunt van een succesvolle samenwerking  werd benoemd.

Dagvoorzitters Louk van Doorn en Wouter Brekelmans verzorgde de introductie en ondersteunde specialisten René Bol Raap (Hyperbaar arts HBOT), Hans van Overhagen (Interventie radioloog) en Bob Knippenberg (vaatchirurg) in een interactief MDO met verdiepingssessies tijdens het ochtendprogramma.  Tijdens de casuïstiek in dit MDO werd uitvoerig ingegaan op de multidisciplinaire samenwerking, en werd ook duidelijk dat de huidtherapie in de medische setting een meerwaarde kan geven. Actuele behandelingen werden besproken met uiteenlopende disciplines uit het expert team. Het team bestond uit onder andere een verpleegkundig specialist, een specialist ouderengeneeskunde en ook twee huidtherapeuten, naast de hyperbaar arts en de interventie radioloog. Expertgroep voorzitter Suzan de Groot voer namens de huidtherapie het woord, maar ook deelnemers in de zaal konden inbreken en werd regelmatig om input gevraagd.
 
Tijdens het middagprogramma werd dieper ingegaan op het extra cellulaire matrix (ECM) en de arteriële interventie veneuze pathologie in presentaties van Wouter Brekelmans en Louk van Doorn. Tijdens de presentaties werd de achterliggende gedachten van beide onderwerpen steeds duidelijker het belang van ‘diagnostiek’. Evelien Harink, Verpleegkundige Specialist (VS) besprak in haar voordracht gecompliceerde wonden in de 1ste lijn. Het ontbreken van vak gerelateerde kennis en kunde in dit veld werd duidelijk gemaakt aan de hand van cijfers hier werd goed op ingespeeld door een regiefunctie te creëren voor de VS. Jolanda Alblas, Physician Assistant sloot het congres af met een voordracht over goed debridement. 
 
In de discussies werden verschillende specialistische disciplines en deelnemers actief betrokken waarin een open, communicatieve houding ontstond voor een actieve en levendige discussie.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen