Nieuws en Actueel

Huidtherapeut Marcelline Goyen presenteert boek: 'De huid-darm connectie'

Huidtherapeut Marcelline Goyen presenteert boek: 'De huid-darm connectie'

Na jaren van intensieve literatuurstudie is deze maand het eerste boek ‘De huid-darm connectie’ (632 pagina’s en 1.197 gram) verschenen van Marcelline Goyen, huid- en darmtherapeut. Marcelline heeft ruim 20 jaar werkervaring als huidtherapeut in haar eigen praktijk. Vanuit de zoektocht naar het hoe en waarom van huidproblemen stuitte ze, achteraf gezien heel logisch, op de rol van de darmen. Na een opleiding tot darmtherapeut in 2009 kon ze beide werkvelden combineren en op deze manier vanuit nieuwe inzichten werken met mensen met uiteenlopende huidproblemen. In dit relatief nieuwe vakgebied bleek de weg langs research nodig om zo een onderbouwing te kunnen bieden voor huidbehandelingen vanuit de huid-darm visie. Naast verschillende praktijktrajecten waarin ze mensen met onder andere eczeem succesvol behandelde, werkte ze ruim zes jaar aan de research voor dit boek. Geen eindstation, aldus de auteur, maar een wegwijzer voor eenieder die meer inzicht en onderbouwing zoekt in ‘de huid-darm connectie’.

In de eindfase van haar boek zocht Marcelline de samenwerking met verschillende specialisten voor onder andere eindredactie maar ook feedback op de structuur en content van haar werk. Daarover schreef Ron Legerstee, RN, MSc, Independent Consultant Wound Healing & Tissue Repair, gastdocent aan het Erasmus MC en bekend van nationale en internationale publicaties, de volgende aanbeveling:

'De huid-darm connectie' door Marcelline Goyen is letterlijk een lijvig werk geworden. Niet alleen vanwege het grote aantal bladzijden. En ook niet alleen vanwege het grote aantal wetenschappelijke publicaties dat is gebruikt om de tekst te verantwoorden. Het is ook ‘lijvig’ omdat het gaat over het menselijk lichaam. Zeer uitgebreid en met gretigheid beschrijft Goyen hoe het oppervlak van het menselijk lichaam is toegerust om te interacteren met haar omgeving. Ze maakt deze interactie ook begrijpelijk en logisch. En het ís natuurlijk ook (bio-)logisch dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn tussen twee zeer grote oppervlakken van interactie met de omgeving: de huid en de darm. Dit werk zal bij menig lezer tot nieuwe inzichten leiden en voor menig andere lezer een permanent naslagwerk zijn.

Het boek is verkrijgbaar via de bestelpagina op haar website www.huid-darm.nl en ook tijdens verschillende presentaties in het land. Kijk op de site voor meer informatie. Belangstelling voor een presentatie van Marcelline over haar boek en haar visie ten aanzien van ‘de huid-darm connectie’? Neem dan contact op met de uitgever Studio Saffier via info@studiosaffier.nl.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen