Kim van Ooijen

Kim van Ooijen zet zich in voor HUKAs
Sinds afgelopen jaar heb ik kennis gemaakt met HUKAs (een stichting voor mensen met non-melanoom huidkanker) nadat ik een artikel las in het vakblad ‘Heel de Huid’. Wat ben ik blij dat ik dit destijds op het juiste moment las. Ik hoop met mijn ervaring bij jullie hetzelfde gevoel op te wekken.

Mijn interesse voor huidkankerpreventie
Ten eerste zal ik mij kort voorstellen; Ik ben Kim van Ooijen, huidtherapeut bij Kliniek Veldhoven met een passie voor de huid en de medische wereld. Al sinds mijn studie en stages merkte ik dat ik huidkankerpreventie en detectie erg interessant vond. Als huidtherapeut kunnen wij momenteel enkel verdachte plekken detecteren als bijvangst binnen onze zorgverlening en de cliënt doorverwijzen naar een arts die mag diagnosticeren.
Daarentegen kunnen wij in de nazorg veel meer betekenen dan momenteel bekend is bij o.a. patiënten, zorgverleners en zorginstellingen. Mijn missie is dus ook om de patiënt goed te informeren over huidkanker waarbij alle aspecten aan bod komen. Denk hierbij aan het opmerken van verdachte plekjes, wat dit kan betekenen, differentiaal diagnoses, behandelmogelijkheden en littekenzorg. Aanvullend op de arts die beperkt tijd heeft kunnen wij als o.a. huidtherapeut, verpleegkundig specialist of physician assistent heel veel betekenen voor de gediagnostiseerde.
Ik ben er dus ook van geschrokken hoeveel er onbekend is voor een patiënt en dat zij vaak het internet afstruinen voor steun en informatie. Nu weten we allemaal dat het internet vol staat met informatie en dat je op een gegeven moment gewoonweg niet meer weet wat te geloven. Dit naast het feit als je net gehoord hebt dat je kanker hebt dit enorm overrompelend kan zijn. Met de komst van social media wordt er nog meer  ‘fake news’ verspreid en zo komt er nog meer verwarring tot stand.

De impact van huidkanker
In 2021 kregen circa 80.000 mensen de diagnose huidkanker. Hiervan zijn +- 72.500 diagnoses non melanoom huidkanker. Toch wordt deze groep vaak vergeten en ziet men non-melanoom huidkanker nog steeds als een goedaardige kankersoort. Hier schrok ik destijds erg van en toen ik het artikel van Jaap en Sven las (de oprichters van HUKAs) wist ik; hier ga ik mij voor inzetten!
Naast de meest twee typen non-melanoom huidkanker genaamd basaalcelcarcinoom (BCC) en plaveiselcelcarcinoom (PCC) zijn er nog meer soorten non-melanoom huidkanker. Deze huidkankersoorten kunnen een impact hebben op je leven. Denk hierbij aan een litteken in je gezicht of zelfs een prothese doordat er een te groot stuk (bijvoorbeeld van je oor of neus) verwijderd dient te worden. Maar laten we vooral ook niet het mentale stuk vergeten. Door een patiënt naar huis te sturen met; ‘’Het is gelukkig maar een BCC’tje, dit kan geen kwaad’’, bagatelliseren we eigenlijk de emoties die een patiënt ervaart op dat moment.

Preventief werken i.p.v. alleen behandelen
Als huidtherapeut zal je vast merken dat je op je werk graag meer preventief zou willen werken om bepaalde aandoeningen te voorkomen i.p.v. steeds behandelen en dweilen met de kraan open. Of dat je het informeren van de cliënt/patiënt erg leuk vindt. Ikzelf merk dat ik het vrijwilligerswerk voor HUKAs erg leuk vind om te doen en het is een stukje zelfontwikkeling/zelfontplooiing. Daarnaast steun ik een ontzettend goed doel op de beste manier mogelijk. Niet via alleen maar geld doneren, maar door echt iets te doen. Ondanks dat we nog maar uit een kleine groep vrijwilligers bestaan, hebben we in korte tijd al zoveel bereikt en we hopen nog zoveel meer te gaan doen voor patiënten.

Mijn inzet voor HUKAs
Voor HUKAs schrijf ik momenteel artikelen, beheer ik social media accounts, maak ik samen met het team plannen voor evenementen en werf ik donateurs/vrijwilligers. Doordat we zo’n klein team zijn kan je overal in meedenken en de gehele stichting vooruithelpen. Daar waar jouw talenten, kwaliteiten en interesses liggen kan je jouw steentje in bijdragen.

Word jij geprikkeld door bovenstaand verhaal en wil jij graag laagdrempelig huidkanker helpen voorkomen en patiënten juist informeren? Dan adviseer ik om eens te kijken op www.hukas.nl of contact op te nemen met een van ons zoals; Jaap Touw, Sven van Egmond of mij. Dit kan via de website, of door een e-mail te sturen naar contact@hukas.nl.

kim-van-ooijen.jpg