Sciencechecker

Word een echte sciencechecker

Door: Coen Dros, voedingswetenschapper en oprichter & eigenaar Coenfirmation Bias

Het internet staat vol met claims over voeding en de huid. Regelmatig worden wetenschappelijke bronnen aangehaald, waardoor je het idee hebt dat de uitspraak wetenschappelijk onderbouwd is. Maar klopt dat wel?

In deze sessie neemt Coen Dros je mee door het ‘sciencecheck-proces’. Met een paar simpele stappen kun je controleren of een wetenschappelijk onderbouwde claim ook daadwerkelijk klopt. Als voorbeeld zal hij een aan de huidgerelateerde claim* gebruiken. Aan de hand hiervan laat hij zowel de theorie als de praktijk zien achter het ‘sciencechecken’.  

Coen is voedingswetenschapper en lid van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen. Op zijn platform, Coenfirmation Bias, vertelt hij over voedingswetenschap en controleert hij wetenschappelijk onderbouwde claims over voeding en gezondheid. Op zijn Instagrampagina @coenfirmation_bias noemt hij zichzelf, met gepaste trots, de meest geblokkeerde voedingswetenschapper van Nederland.

Na deze sessie:

  • Weet jij hoe je een wetenschappelijk onderbouwde claim over voeding en de huid kunt checken.
  • Kun je naar collega’s en patiënten duidelijker communiceren welke claims wel of niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. 
  • Leer je een echte ‘sciencechecker’ te zijn zodat je jezelf wapent tegen misinformatie op het internet.

*Help jij Coen aan een claim?
Coen wil zijn sessie graag zo veel mogelijk wil laten aansluiten bij de doelgroep. Daarom is hij op zoek naar een claim die jou bezighoudt en waarvan je twijfelt over de wetenschappelijke onderbouwing.

Is er een claim, gerelateerd aan de voeding en de huid waar je aan twijfelt? Stuur deze (en het wetenschappelijke artikel waar de claim naar verwijst) dan voor 1 september naar academie@huidtherapie.nl t.a.v. claim Coen Dros.    

Coen.png