Littekenbehandeling

Fysische behandelmethoden voor brandwonden en littekens

Door: Mieke Anthonissen, Senior Researcher 

In deze boeiende en interactieve sessie geeft Mieke Anthonissen een overzicht van verschillende fysische behandelmethoden van littekens na brandwonden, trauma of chirurgie. Ze combineert hierbij de wetenschappelijke basis met praktische tips. 

Mieke studeerde Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie in Leuven. Zij rondde in 2015 haar doctoraatsonderzoek in de Biomedische wetenschappen af en deed vervolgens een lerarenopleiding. Mieke werkte ruim 12 jaar als kinesitherapeut in het UZ Leuven. Momenteel werkt zij in het nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens in Antwerpen. Daarnaast werkt zij aan de Universiteit Antwerpen voor de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie en doet ze onderzoek bij patiënten met littekens aan de KU Leuven. 

In deze sessie gaat zij onder andere in op de principes van wondgenezing, weefselherstel en het principe van mechanotransductie. Daarnaast geeft ze inzicht in behandelmethoden zoals manuele littekenmassage volgens het principe van GAF en taping. En ze vertelt over het inschatten van littekeninflammatie door capillaire refill-test.  

Kortom, een zeer verdiepende sessie over de behandeling van littekens. Na het volgen van deze sessie ga je met nieuwe, praktische kennis naar huis.  

Mieke.png