Archief: Corona updates 19 december tot heden

----------------------------------------------------------------------------------

22 januari 2021 – 18.50

Zoals je wellicht in het nieuws hebt vernomen geldt vanaf zaterdag 23 januari a.s. een avondklok. Niet voor iedereen zal dit direct gevolgen hebben in de uitoefening van de werkzaamheden, desalniettemin sturen wij je een bericht over wat de mogelijke gevolgen zijn voor de instelling van de avondklok voor patiënten, huidtherapiepraktijk en openingstijden.

Vanaf zaterdag 23 januari is er een avondklok; deze avondklok duurt van 21:00 tot en met 04:30 uur. Voor huidtherapeuten is er, net als bij andere zorgberoepen, geen uitzondering op de avondklok. Alleen wanneer er sprake is van huidtherapie die medisch/vakinhoudelijk noodzakelijk, gedurende die uren, moet worden gegeven en echt niet op een ander moment mogelijk is. Dan is er sprake van een uitzondering.

Patiënten moeten aan handhavers kunnen uitleggen dat hun afspraak bij de huidtherapeut noodzakelijk is, dat doen ze met een bevestiging van hun afspraak met de huidtherapeut. VWS benadrukt dat de avondklok met een reden is ingesteld en vraagt ons om afspraken met patiënten na 21:00 uur te vermijden.

De uitzondering geldt als je voor je werkgever, voor werk, naar buiten moet tijdens de avondklok. Je hebt dan een ingevulde werkgeversverklaring nodig van de website van de rijksoverheid. Het is niet toegestaan om zelf een verklaring te maken. Als werknemer moet je zelf ook nog de Eigen verklaring avondklok invullen. Ben je ZZP’er of praktijkeigenaar? Dan vul je de werkgeversverklaring zelf in. Meer informatie van de overheid over de avondklok is hier te vinden.

De NVH adviseert, net als de overheid, om continu af te wegen welke zorg nodig is, overdag en in de avond. Ook het is nog steeds van belang volgens de leidraad paramedische zorg huidtherapeutische zorg te verlenen en behouden om te gaan met reclame uitingen en de mogelijkheid dat wij zorgverlening kunnen laten doorgaan.

Er is vanuit VWS nog geen uitsluitsel over het mogelijk eerder kunnen gaan vaccineren van paramedisch zorgverleners. Uiteraard houden wij de maatregelen nauwlettend voor je in de gaten en is er wekelijks afstemming met VWS. Bij eventuele aanvullingen of wijzigingen zullen wij je via extra updates blijven informeren.

----------------------------------------------------------------------------------

13 januari 2021 – 20.15

Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws, maar dit moet zo blijven en het aantal besmettingen moet nog sneller gaan dalen. Dit was de boodschap tijdens de persconferentie gisteravond met Mark Rutte en Hugo de Jonge. De lockdown blijft en zeker tot en met 9 februari a.s.

Voor de huidtherapeuten blijven de regels tot die tijd gelijk; cruciale beroepen waaronder de zorg en de (para-) medische contactberoepen kunnen hun werk blijven uitvoeren.

Als bestuur blijven wij een moreel appel doen op alle leden van de vereniging. Ga behouden om met de mogelijkheid dat wij zorgverlening kunnen laten doorgaan. Ga niet op zoek naar de grenzen van de regels, dit in het belang van ons mooie vak, de paramedische zorg en de gezondheid van patiënten, je medewerkers en jezelf. Verstuur bijvoorbeeld producten zo veel mogelijk per post en stem met patiënt af als de behandeling nog even kan wachten. Ook nogmaals een dringend verzoek om terughoudend om te gaan met reclame-uitingen. Wanneer je werkt in een setting waarin ook schoonheidsbehandelingen worden uitgevoerd, wees dan heel duidelijk in de communicatie, dat deze vanwege de afwezigheid van de schoonheidsspecialist momenteel niet door kunnen gaan.

Start COVID-19-vaccinatie
Momenteel zijn we in overleg met VWS of het, afgezet tegen de andere prioriteiten, nodig en haalbaar is dat paramedici die in de eerste lijn werken met kwetsbare patiënten eerder worden gevaccineerd dan de groep ‘overige zorgmedewerkers’. Hierover is nog geen uitsluitsel en wordt vooralsnog vastgehouden aan de vaccinatie strategie, waarbij vanaf april de overige zorgverleners, waaronder huidtherapeuten in de eerste lijn worden gevaccineerd. Voor huidtherapeuten die werken in een instelling, wordt de vaccinatie geregeld via de werkgever.
Bekijk hier de vaccinatiestrategie (met doelgroepen en tijdspad) en de bijbehorende Kamerbrief met de laatste stand van zaken.

Bijdrage voor extra kosten door corona
Eerder hebben wij je bericht over de aankomende regeling van de Zorgverzekeraars om zorgaanbieders met een bijdrage tegemoet te komen voor de extra uitgaven die gemaakt moeten worden vanwege Covid-19. Er wordt nog uitvoering gegeven aan deze regeling. Vanuit leden hebben wij ook de vraag ontvangen, waarom wij geen vergoeding per patiënt kunnen ontvangen zoals in de tandheelkunde. Hierover hebben wij bij VWS en ZN verduidelijking gevraagd, maar tot op heden nog geen inhoudelijke reactie mogen ontvangen, anders dan dat er voor de paramedische zorg een tegemoetkoming door de zorgverzekeraars wordt vormgegeven.

Wij hopen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Wij blijven rekenen op jouw begrip en solidariteit. Heb je vragen of twijfel je over een beslissing? Blijf het ons melden via het meldpunt.

----------------------------------------------------------------------------------

Voor een overzicht van alle updates van 13 juni tot en met 18 december klik je hier.

Voor een overzicht van alle updates van 1 mei  tot en met 12 juni klik je hier.

Voor een overzicht van alle updates van 1 tot en met 30 april klik je hier.

Voor een overzicht van alle updates tot en met 31 maart klik je hier.