Expertmeeting Littekens en brandwonden

Deelname

Aanmelden voor dit evenement is niet meer mogelijk

Over dit evenement

Categorie
Scholing
Datum en tijd
30 sep. 2020 18:00 - 21:30
Locatie
Via Zoom

Expertmeeting Littekens en Brandwonden

De expertgroep littekens en brandwonden organiseert voor alle leden van de vereniging een leerzame avond met interessante sprekers die ons meenemen in de wereld van littekens en brandwonden. 

De avond start met het welkomstwoord van Rina Rijkenberg, huidtherapeut en voorzitter van de Expertgroep Littekens en brandwonden. Zij bespreekt de laatste stand van zaken vanuit de expertgroep. Esther Lammerts, medevoorzitter, zal aansluitend een korte update geven over het zorgarrangement wat door de expertgroepmomenteel wordt ontwikkeld.     

Voor het avondprogramma zijn zeer interessante sprekers gevraagd. Prof. Dr. Esther Middelkoop, hoogleraar Huidregeneratie en Wondgenezing en directeur bij de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland neemt de deelnemers mee in de biologische achtergronden van wondgenezing, littekenvorming en littekenontwikkeling. Littekens zijn een ‘normale’ uitkomst van genezing van diepe wonden met een groot oppervlak. Met meer kennis en inzicht in de processen die hieraan te grondslag liggen, vergroot ook het inzicht in mogelijkheden om deze processen te beïnvloeden. Zo hebben bijvoorbeeld trekkrachten (mechanobiologie) een belangrijke invloed op de ontwikkeling van littekens. Dit start al vroeg in het genezingsproces. Daarmee zijn er ook al vroeg in het genezingsproces mogelijkheden in te grijpen in de ontwikkeling van littekens. Hierbij valt te denken aan technieken voor wondsluiting en spalken, maar ook het vroeg toepassen van siliconenpleisters, -gel, en drukkleding. Ook zijn de laatste jaren veel apparaten op de markt verschenen die ingezet kunnen worden bij de behandeling van littekens. Te denken valt aan verschillende vormen van laser, medicalneedling en massage apparatuur. Maar wat werkt nu echt voor welke indicatie en wanneer kunnen deze technieken het best ingezet worden?
Deze vragen zullen zo goed mogelijk beantwoord worden in de context van de biologische ontwikkeling van een litteken en wetenschappelijk bewijs voor werkzaamheid en timing van de behandeling.

Na de pauze volgen er twee korte updates op het gebied van scholing en de herziening van de Richtlijn Keloid en hypertrofie door Gwen Siroen en Rosemarijn van Meijeren.

We sluiten de avond af met het nazorgportaal. Sinds september 2018 is de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten betrokken bij de ontwikkeling van het ‘nazorgportaal’ voor mensen met brandwonden en mensen die necrotiserende weke delen infectie (NWDI) hebben doorgemaakt. Het nazorgportaal is een online omgeving met betrouwbare patiëntinformatie, tools die eigen regie en zelfmanagement stimuleren en biedt laagdrempelige contactmogelijkheden met het zorgnetwerk van de patiënt. Sinds kort is het portaal in gebruik in twee van de drie brandwondencentra. Op deze avond nemen Tsjitske Haanstra en Gaby Wildenbos de deelnemersmee aan de hand van verschillende patiënt casussen, toegelicht hoe het portaal werkt en hoe de litteken keuzehulp patiënten en zorgverleners kan helpen bij het kiezen van een littekenbehandeling volgens de principes van gedeelde besluitvorming. Deze voorbeelden geven een goede een indruk van hoe het portaal en de keuzehulp eruit zien en hoe dit voor de huidtherapeutische praktijk relevant kan zijn. Ook wordt er ingegaan op hoe vaak deze eHealth innovaties tot nu toe worden gebruikt en wat de eerste ervaringen zijn met de innovaties.

Programma 

18.00 - 18.30   

    

Ontvangst met broodjesbuffet, bezoek partners

18.30 - 18.40   Welkom en opening
   

Rina Rijkenberg, medevoorzitter Expertgroep Littekens en brandwonden

18.40 - 19.00   Ontwikkeling zorgarrangement
   

Esther Lammerts, medevoorzitter Expertgroep Littekens en brandwonden

19.00 - 20.00   Wondgenezing en littekenbehandeling
   

Prof. Dr. Esther Middelkoop, Hoogleraar Huidregeneratie en Wondgenezing, Directeur Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland

20.00 - 20.15   Korte pauze
20.15 - 20.25   Update scholingen
   

Gwen Siroen, NVH academie

20.25 - 20.35   Update Richtlijn Keloid en hypertrofie
   

Rosemarijn van Meijeren, lid expertgroep Littekens en brandwonden

20.35 - 21.20   Inzichten in het gebruik van het brandwonden nazorgportaal en de litteken keuzehulp
   

Tsjitske Haanstra, PhD
Gaby Wildenbos, PhD

21.20 - 21.30    Afsluiting 

Studiebelasting: 3 contacturen
Aanvangsniveau: HBO Bachelor paramedische zorg
Niveau: Post- HBO 
Doelgroep: Huidtherapeuten

Datum: 30 september 2020
Tijd: avond programma (vanaf 18.00 uur inloop) 
Locatie: Via Zoom
 
Kosten deelname:
€65,00 - NVH leden
€25,00 - NVH aspirant (student) leden (Nog geen lid en wil je van de korting gebruik maken? Meld je dan kosteloos aan als aspirant lid!)

Accreditatie: geaccrediteerd met 2,5 punt. 

Aanmelden: 
Via de oranje aanmeldknop links in het menu, met het aanmelden ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

Ps. neem bij vragen contact op met het secretariaat via academie@huidtherapie.nl of 035 - 5427552.